Το κάστρο της Πάργας

Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς - Ανθούσας τους πολιορκεί.

Έξω από το κάστρο οκτώ πύργοι σε διάφορες θέσεις, συμπλήρωναν την άμυνα. Μέσα στο στενό χώρο της ακρόπολης ήταν στοιβαγμένα 400 σπίτια, με τρόπο που να καταλαμβάνουν μικρό χώρο, απυρόβλητα από τη θάλασσα.

Όταν η Πάργα πουλήθηκε στους Τούρκους το 1819, ο Αλής το ενίσχυσε ακόμη περισσότερο και εγκατέστησε στην κορυφή του το χαρέμι του και τα χαμάμ, αναμορφώνοντας ριζικά τους χώρους του κάστρου.

Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και έχει τη δυνατότητα το κοινό να το επισκέπτεται. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγαζεται έκθεση φωτογραφίας. Το κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

 

Το Νησάκι της Παναγίας

Bρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας, σε μία πολύ μικρή απόσταση, την οποία μπορείτε να διανύσετε ακόμη και κολυμπώντας. Tο όνομά του το πήρε από την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται εκεί. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα Γαλλικό κάστρο, που χτίστηκε από τους Γάλλους 1808 για να ελέγχουν τα μικρά πλοία στο λιμάνι, που δεν ήταν ορατά από το κάστρο.

 

Η μονή Βλαχέρνας

Βυζαντινό μοναστήρι του 12ου αιώνα, που βρίσκεται πάνω σ’ έναν λόφο, στην περιοχή του Βάλτου. Διαθέτει ένα εξαιρετικό καμπαναριό επτανησιακού ρυθμού ύψους 15 μέτρων, που, σύμφωνα με την παράδοση, είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακούγονταν από απόσταση 12 μιλίων. Το καμπαναριό είναι το μόνο που έχει διασωθεί, καθώς η μονή έχει καταστραφεί. Η εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας, εκτίθεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Πάργας.

 

Το Κάστρο του Αλή

Βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά, 5 χιλιόμετρα βόρεια της Πάργας. Χτίστηκε το 1814 υπό την εποπτεία του Ιταλού μηχανικού Monteleone, με στόχο να αποτελέσει το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά την πολιορκία της Πάργας. Η τοποθεσία προσφέρει μία εκπληκτική θέα στα νησιά του Ιονίου. Τις νύχτες το κάστρο φωτίζεται, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

 

Ο μύλος του Λούκα

Νερόμυλος στο φαράγγι της Ανθούσας δίπλα στους καταρράκτες της είναι ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, Μέσα σε μια τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο, κάτω από τη σκιά πλατάνων το λιτό αυτό πέτρινο στολίδι της ντόπιας αρχιτεκτονικής δείχνει την ζωή του περασμένου αιώνα.

 

Το Εκκλησιαστικό μουσείο

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον ναό του Αγίου Νικολάου. Στην πλούσια συλλογή του μουσείου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται δύο Ευαγγέλια του 17ου αιώνα, εικόνες ανεκτίμητης αξίας όπως της Παναγίας της Βλαχέρνας, της Παναγιοπούλας και της Παναγίας Οδηγήτριας και δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Αγίου Όρους που ανάγονται στο 1600. Εδώ φιλοξενείται και το 300 ετών λάβαρο της Πάργας, που είναι φτιαγμένο από κόκκινο μετάξι και έχει ζωγραφιστεί με λάδι και από τις δύο πλευρές, όπου απεικονίζεται η Παναγία με το θείο βρέφος και επάνω της διακρίνονται σημάδια από σφαίρες των Τούρκων.

 

Το Paragaea - OldOliveOilFactory

Ελαιοτριβείομουσείο

 

Ο Αχέροντας ποταμός και οι πηγές του

Στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χλμ. από το χωριό Γλυκή συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.
Με αφετηρία τη Γλυκή, εκεί που τους κανόνες του «πάνω κόσμου» ορίζει η φύση και η ξεγνοιασιά, τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του – πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια∙ σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες∙ φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000.

 

Το Νεκρομαντείο

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την περιοχή κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη.

 

Η Αρχαία Νικόπολη

Ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμη. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Την τελευταία δεκαετία καθαρίστηκαν και αναδείχθηκαν τα Τείχη, το Στάδιο και οι δύο Βασιλικές Αλκίσονος και Δουμετίου. Το 2006-2009 ανασκάφηκε και αναδείχθηκε το Μνημείο Αυγούστου. Το έτος 2012-2013 ανακατασκευάζεται η ανατολική Κεντρική Πύλη των παλαιοχριστιανικών Τειχών και καθαρίζεται το Θέατρο Οκταβιανού, με πρωτοβουλία του συλλόγου "ΔΙΑΖΩΜΑ" κλπ. Η Νικόπολη πληθυσμιακά σύμφωνα με νεότερες μελέτες του Κωνσταντίνου Ζάχου υπολογίζεται να είχε πληθυσμό περί τις 150.000 άτομα, και προήλθε από την βίαιη πληθυσμιακή μετοίκηση άλλων Ηπειρωτικών πόλεων της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, της Άρτας και της Ακαρνανίας.

 

Παξοί - Αντίπαξοι

 

Καθημερινές εκδρομές με καραβάκια  από την Πάργα για Παξούς και  Αντίπαξους. Καταπράσινα νερά, γραφικά χωριουδάκια, πανέμορφες παραλίες με θαλάσσιες σπηλιές, συνθέτουν το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο των Παξών και φυσικά οι Αντίπαξοι με την παραλία Βουτούμι, που θεωρείται μία από τις ομορφότερες του κόσμου.

 

 

Χρήσιμα τελέφωνα

Δήμος Πάργας 26843 60300

Νοσοκομείο Πρέβεζας 26820 22871-2

Κέντρο Υγείας Πάργα 26840 31233

Αστυνομία Πάργα 26840 31222

Λιμενικός Σταθμός Πάργα 26820 22225

Λιμεναρχείο 26840 31227

Πυροσβεστική Πάργα 26840 31199

ΚΤΕΛ  Πάργας 26840 31218

Αεροδρόμιο Άκτιο 26820 22355

Αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος 210 3530000

Piso Krioneri